24 timmar livesänd festival samlar in pengar till Stockholms nattliv

Det internationella fenomenet United We Stream kommer till Stockholm. I samarbete med Stockholms stad och Visit Stockholm arrangeras United We Stream Sthlm den 6 juni – en livesänd festival på åtta olika platser under 24 timmar med syfte att samla in pengar till drabbade venues, tekniska producenter, konstnärer och artister i Stockholm. 

På Sveriges nationaldag, den 6 juni, livesänds United We Stream Sthlm från åtta olika platser i Stockholm med fokus på livemusik, dj-sets och konst. Initiativtagare till projektet är Nattrådet med bland andra Jakob Grandin (Gather Festival, Trädgården) och Johanna Beckman (kreativ chef Trädgården).

– Det här är en chans att på riktigt få visa upp Stockholm som den levande och vibrerande stad den faktiskt är, 24 timmar om dygnet. Vi blir första land i världen som genom United We Stream visar upp åtta magiska platser som representerar Stockholms mångfald och uttryck, säger Jakob Grandin

Vilka artister som medverkar är ännu inte officiellt, men schemat för dygnet ser ut enligt följande:

  • Hosoi klockan 10.00–13.00 
  • Södra Teatern klockan 13.00–16.00 
  • Trädgården klockan 16.00–20.00
  • Stadshustornet klockan 20.00–22.00 
  • Förbindelsehallen klockan 22.00–02.00 
  • New Hours klockan 02.00–06.00 
  • Hammarbybacken klockan 03.30–05.00
  • Skogen klockan 06.00–10.00
    Med reservation för ändringar.

– Det är fantastiskt att Stockholms nattliv går samman i ”United We Stream” och skapar ett digitalt evenemang som engagerar många i denna oerhört utsatta tid. Musik- och nöjeslivet är en viktig del av Stockholms identitet och attraktionskraft som vi alla måste vara rädda om, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Alla livesändningar visas gratis via United We Stream Stockholms plattformar. Stödbiljetter till initiativet köps via unitedwestream.se i samarbete med Tickster.

– Initiativet i Berlin lyckades samla in över tre miljoner kronor första veckan, och det är vårt mål att försöka matcha det – om inte bräcka det. Det är så otroligt många som behöver ekonomiskt stöd för att inte gå under. Vi måste tillsammans se till att det finns något nattliv att gå tillbaka till när pandemin är över, säger Jakob Grandin. 

Visionen är också att United We Stream Sthlm ska fortsätta leva efter den 6 juni och involvera fler arrangörer och aktörer i Stockholms nattliv. 

– Vi hoppas att inspirera andra att hoppa på och tillsammans föra United We Stream vidare i Stockholm och Sverige, säger Jakob Grandin. 

– I pandemins spår står Stockholms kulturaktörer inför en historiskt stor utmaning. För att Stockholms lyskraft och kreativa glöd inte ska falna är det viktigt att inte tappa hoppet, och att fortsätta att jobba framåt. Att Sverige och Stockholm får delta i detta internationella initiativ till förmån för nattklubbar världen över, United We Stream, är helt fantastiskt. Min inställning är att vi politiker ska vara möjliggörare, inte bromsklossar, och jag är stolt över att Stockholms stad är med i detta kreativa initiativ för att bidra till nattlivets överlevnad, säger kultur-och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).

Om United We Stream 

I spåret av Coronapandemins framfart har världens kultur- och musikscen ställts inför den största utmaningen någonsin. Måndag den 23 mars stängdes officiellt Berlins nattklubbsscen för att hindra spridningen av viruset. Det innebar att tiotusentals anställda och aktiva inom kultur- och musikscenen plötsligt stod utan inkomst och många aktörer, klubbar och festivaler som vanligtvis utgör en stor del av Berlins stads identitet riskerade konkurs. 

Stadens svar på krisen inom kultur- och musikscenen som stängningen innebar var ett av solidaritet. United We Stream Berlin lanserades den 18 mars och har sedan dess levererat ett fullspäckat program med livesändningar nästan varje dag från Berlins drabbade klubbar, bland andra Watergate, Berghain, KaterBlau, Wilden Renate och Tresor. Under de första två veckorna av initiativet samlade United We Stream Berlin in över 330 000 euro med livesändningar som hade fler än fem miljoner visningar första veckan. 

I dag har initiativet spridits till världens alla hörn med otroligt lyckade exempel som United We Stream Manchester och Amsterdam. Den 6 juni blir Sverige och United We Stream Stockholm först att genomföra en 24 timmar lång livesändning från åtta olika platser.